Što učiniti u slučaju smrti

Smrtni slučaj u kući
Kada se dogodi smrtni slučaj u kući ili stanu postupak je sljedeći:
Nazvati Hitnu medicinsku pomoć radi utvrđivanja činjenice smrti.
Nakon što Hitna utvrdi činjenicu smrti, izda potvrdu o smrti(osmrtnicu),uspostaviti kontakt sa pogrebnom službom.
Potrebno je odrediti vrijeme (datum) pokopa, izabrati opremu za pokop . U Pogrebnoj službi dogovoriti sve detalje s nadležnom upravom groblja, oko grobnog mjesta, gdje će se izvršiti pokop pokojnika te sve ostale detalje vezane za pokop.Sve dokumente koji se odnose na prijavu smrtnog slučaja, odnijeti kod matičara u mjesnu zajednicu sela (ako je pokojni preminuo na području sela) ili predate nadležnoj službi radi prijave i upisa pokojnika u Matičnu knjigu umrlih- izdavanje Osmrtnice.
Smrtni slučaj u zdravstvenoj ustanovi
Kada se dogodi smrtni slučaj u zdravstvenoj ustanovi –bolnici, postupak je sljedeći:Javiti se na odjeljenje Zdravstvenog centra na kome je pokojni preminuo i dati sve potrebne podatke o pokojniku kako bi se mogla izvršiti prijava matičnoj službi. Sa potvrdom o smrti javiti se osoblju prosekture u Bolnici. U pogrebnoj službi ostaviti odjeću u kojoj će pokojnik biti pokopan, odrediti dan i vrijeme pokopa, odabrati pogrebnu opremu i dogovoriti sve detalje oko preuzimanja, prijevoza i pokopa pokojnika.
Na groblju na kojem će se obaviti pokop dogovoriti sve detalje s nadležnom službom groblja oko grobnog mjesta, mjesta gdje će se izvršiti pokop pokojnika te sve ostale detalje vezane za pokop te upis pokojnika u registar umrlih.
Postupci u slučaju kad se sumnja u neprirodnu smrt
Ukoliko se dogodi smrtni slučaj osobe koja je živjela sama u kući ili stanu, ili koja se u trenutku nastupa smrt nalazila sama u kući ili stanu obvezno pozvati policiju radi utvrđivanja činjenice smrti i okolnosti pod kojima je do smrti došlo, odnosno kako bi se utvrdilo da li je umrla osoba prirodnom ili nasilnom smrću. Isto tako je potrebno postupiti u slučaju počinjenog ubojstva ili samoubojstva (vatrenim ili drugim oružjem, vješanjem, utapanjem i sl.)